Justitie

12 verdachten van resem aanslagen opgepakt

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen heeft donderdag 12 personen opgepakt tijdens een gecoördineerde actie tegen geweld binnen of gelinkt aan het criminele milieu. Dat meldt het Antwerpse parket. Het gaat om verschillende onderzoeken rond feiten als aanslagen, brandstichtingen en bedreigingen. 

De onderzochte feiten zijn onder meer drie granaataanslagen in Deurne en Sint-Niklaas in juni 2020, het beschieten van een woning en van een pastabar in Deurne in augustus 2020, een brandbom die naar een woning werd gegooid in Deurne in februari 2021 en het bedreigen van twee mannen die in de Antwerpse haven werken in augustus en september 2020. 

De onderzoeken kregen volgens het parket een 'extra boost' door informatie die werd verzameld in het dossier rond berichtendienst Sky ECC. In totaal werden donderdagochtend 24 huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, de Antwerpse districten Borgerhout en Wilrijk, Borsbeek, Essen, Lokeren en Wijnegem, maar ook in de gevangenissen van Antwerpen en Mechelen. 

Dat leidde tot de arrestatie van 11 meerderjarigen en een minderjarige. De meerderjarigen zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, de minderjarige bij de jeugdrechter. Er werden ook vijf cryptofoons aangetroffen.