Justitie

18-jarige krijgt vier jaar cel voor reeks overvallen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de 18-jarige Faissal A.  uit Boom veroordeeld tot vier jaar cel voor vier gewapende overvallen of pogingen daartoe in de eindejaarsperiode.

De jongeman stond op het moment van de feiten onder huisarrest én onder verlengd toezicht van de jeugdrechter nadat hij als minderjarige al gelijkaardige feiten had gepleegd. Faissal A. pleegde de eerste overval op 27 december 2018 op een kapperszaak in Boom. Hij bedreigde een medewerker met een mes en stal 600 euro uit de kassa. Op 3 januari 2019 viseerde hij een kapsalon in de straat waar hij woonde, maar de eigenares verweerde zich. Hij zette de vrouw een mes op de keel en prikte haar er ook mee in de buik. De dame liet zich niet onbetuigd en spoot haarlak in zijn ogen, waarna de tiener zonder buit wegvluchtte. Twee dagen later sloeg hij toe in een apotheek in Boom, waar hij met een mes begon te zwaaien. De zaakvoerster duwde de alarmknop in en Faissal A. moest opnieuw zonder geld afdruipen. Op 16 januari maakte hij nog 300 euro buit in een zonnecenter in Antwerpen, nadat hij de uitbater met een mes had bedreigd.

Een week later, op 23 januari, werd hij gearresteerd in de Abdijstraat op het Antwerpse Kiel. Hij verzette zich hevig, waardoor een van de politiemensen een polsfractuur opliep. De man was 44 dagen arbeidsongeschikt. Faissal A. bekende de feiten. Hij had de overvallen gepleegd, omdat hij geld nodig had voor zijn cannabisverslaving.

2de kans

Hij vroeg de rechtbank om hem nog een tweede kans te geven. 'U hebt al kansen genoeg gekregen van de jeugdrechter en u hebt ze allemaal verkwanseld. Enkel een zware, effectieve straf is op zijn plaats', oordeelde de rechter. Faissal A. moet ruim 9.500 euro aan schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers. Hij zal zich voor de feiten die hij als minderjarige pleegde, ook nog moeten verantwoorden voor de rechtbank, want hij werd daarvoor uit handen gegeven door de jeugdrechter.