Nieuws

184 moskeestewards helpen contact met de buurt verbeteren

45 Antwerpse moskeeën zetten dit jaar tijdens de ramadan in totaal 184 moskeestewards in om mogelijke overlast rond drukbezochte moskeeën te vermijden. De stewards zijn het aanspreekpunt voor buurtbewoners bij geluids-, parkeer- en andere overlast. Het zijn vrijwilligers die nauw samenwerken met Stadstoezicht en de politie. De ramadan vindt dit jaar plaats van 16 mei tot 14 juni.

Antwerpen telt 62 islamitische gebedshuizen die meestal gevestigd zijn in woonwijken. Tijdens de ramadan worden deze gebedshuizen druk bezocht door gelovigen, vooral na de verbreking van de vasten, na zonsondergang. Daardoor kunnen de parkeerdruk en geluidsoverlast in dichtbevolkte woonwijken toenemen. 

 45 Antwerpse moskeeën willen de overlast voor de omwonenden beperken door 184 moskeestewards in te zetten. Bovendien vindt er intensief overleg plaats tussen de stad, de lokale politie en de moskeeën waar vorig jaar overlast werd vastgesteld. Deze samenwerking tussen de stad, moskeeën en politie loopt al sinds 2011.

Moskeestewards zijn bestuursleden of leden van de moskee. Voor en na het gebed op vrijdag, feestdagen en gedurende de hele periode van de ramadan houden ze vrijwillig toezicht aan de deuren van de moskee. Ze spreken bezoekers aan op hun verantwoordelijkheid tegenover de buren en vragen bijvoorbeeld om niet te blijven napraten aan de ingang.