Justitie

30 maanden cel voor man die agent bijna uit raam duwde

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de 27-jarige Julios M. veroordeeld tot dertig maanden cel, omdat hij een politie-inspecteur bijna uit een raam had geduwd, nadat die bij hem een zak met cannabis had gevonden.

De politie werd op 22 mei naar de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen gestuurd. In een appartement op de derde verdieping zou een tiental Afrikaanse mannen voor geluidsoverlast zorgen. De beklaagde deed de voordeur open en gaf de politie toestemming om rond te kijken. Er waren nog een vijftal andere mannen in het appartement aanwezig.

Toen een van de inspecteurs uit het slaapkamerraam keek, merkte hij een zwarte boodschappentas op die tussen de gevel en de regenpijp geklemd zat. Julios M. riep meteen dat die tas niet van hem was en wilde hem uit de handen van de inspecteur trekken. Tijdens het duw- en trekwerk ging de tas open en vielen er twee kleine zakjes cannabis op de grond.

Volgens de politieman begon de beklaagde hem naar het openstaande raam te duwen. Toen hij half uit het raam hing, zag de inspecteur zich genoodzaakt om een vuistslag aan de beklaagde te geven, want anders zou hij uit het raam naar beneden zijn gevallen.

In de zwarte boodschappentas bleek 42 gram cannabis te zitten, verdeeld over verschillende zakjes. In het appartement werd ook 65 gram amfetamines aangetroffen. Julios M. gaf toe dat hij cannabis gebruikte en dat hij op zijn appartement ook vrienden drugs liet gebruiken.

Hij werd vervolgd voor poging tot doodslag op de agent en voor handel in verdovende middelen. De beklaagde ontkende beide feiten: er waren geen getuigen van wat er zich in die slaapkamer had afgespeeld, dus eigenlijk was het woord tegen woord. De drugs konden volgens hem van eender wie zijn.

De rechtbank vond de intentie tot doden niet bewezen en herkwalificeerde de feiten naar 'weerspannigheid'. Hij kreeg daarvoor twaalf maanden cel en voor handel in verdovende middelen achttien maanden cel. De inspecteur kreeg een provisionele schadevergoeding van 250 euro toegekend.

(Bron: Belga)

(Themabeeld: © Pixabay)