Mobiliteit en Verkeer

Aanleg nieuw fietspad en fietshelling Houtlaan start op 11 mei

Vanaf 11 mei vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer het dubbelrichtingsfietspad van de Houtlaan (N12) in Wijnegem. Tegelijk start de aanleg van een nieuwe fietsverbinding tussen de brug van de Houtlaan en de fietsostrade F5 (Albertkanaalbaan). Door te investeren in deze fietsverbinding, wil AWV het woon-werkverkeer met de fiets langs de kanaalkant en de Houtlaan stimuleren. De werken zaten al langer in de pijplijn, maar gaan maandag effectief van start.

Het volledige fietspad op de Houtlaan van de Reigerstraat tot aan de Merksemsebaan wordt opnieuw aangelegd in asfalt en via een betonnen afscheiding afgeschermd van de rijweg. Daarvoor zijn het bestaande fietspad en de parkeerstrook richting Antwerpen van 11 mei tot 10 juli ontoegankelijk. Fietsers op de Houtlaan krijgen een fietscorridor op de rechterrijstrook richting de Merksemsebaan. Het autoverkeer wordt daardoor teruggedrongen naar één rijstrook, de linkerrijstrook. In de andere rijrichting, richting Schilde, is er geen hinder.

 
De Oud Sluisstraat (11 mei – 7 juni) en de Blikstraat (7 juni – 10 juli) zullen om beurten afgesloten zijn van de Houtlaan, zodat ook de fietsoversteken aan deze zijstraten verbeterd kunnen worden. De achterliggende bedrijvenzone is altijd via één van beide zijstraten én via de hoofdtoegang aan de Merksemsebaan bereikbaar.
 
De fietshelling van de Albertkanaalbaan naar de brug van de Houtlaan wordt samen met de werken op de Houtlaan aangelegd. Het kruispunt Broekstraat-Albertkanaalbaan moet hierop aangepast worden. Dit gebeurt naar verwachting net voor of net na het bouwverlof.

Het project in een notendop

Langs de Houtlaan komt een nieuw, vrijliggend dubbelrichtingsfietspad in asfalt. Daarbij past Wegen en Verkeer ook de fietsoversteken aan de kruispunten van de zijstraten aan, zodat de zichtbaarheid van fietsers sterk verbetert en ze er veiliger en comfortabeler kunnen passeren. Tenslotte zorgt een fietshelling tussen de Albertkanaalbaan en de brug van de Houtlaan voor een vlotte verbinding tussen de fietsostrade (F5) langs het Albertkanaal en het bedrijventerrein in de buurt.

(bericht en afbeelding : Agentschap Wegen en Verkeer)