Justitie

Advocaat nabestaanden Julie Van Espen wil assisenproces achter gesloten deuren

John Maes, de advocaat van de nabestaanden van Julie Van Espen, wil dat het assisenproces rond de moord op Van Espen achter gesloten deuren wordt behandeld. Zonder pers en publiek dus. Dat liet Maes vanmiddag weten op de preliminaire zitten van het assisenproces.

De advocaat zal het sluiten van de deuren vragen bij de start van het proces op maandag 13 december. "Dit in het kader van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer en haar nabestaanden", laat Maes weten.

De advocaten van Steve Bakelmans, Marlies Vercammen en Dimitri De Béco, willen geen commentaar geven op de vraag van Maes. Het parket-generaal zal pas een standpunt innemen over de vraag tot gesloten deuren als Maes bij de start van het proces zijn argumenten op tafel legt.

Dat een assisenproces achter gesloten deuren behandeld zou worden, is zeer uitzonderlijk maar niet uniek. Door de zaak achter gesloten deuren te laten behandelen, wil de advocaat van de nabestaanden vermijden dat ze in de media geconfronteerd worden met details uit hun privéleven. Voor de familie is het nakende proces heel emotioneel. Zowel de zus, de broer als de moeder van Julie lieten via Maes weten dat ze het emotioneel niet zien zitten om te komen getuigen op het proces en dat ze de confrontatie niet aankunnen.