Nieuws

Al 270 kilogram illegaal ivoor opgehaald met campagne 'Laat je (slag)tanden zien'

Er is de voorbije maanden 270 kilogram aan ivoor of ivoren voorwerpen ingezameld in het kader van de campagne 'Laat je (slag)tanden zien' van de dienst CITES van de FOD Volksgezondheid, die dit weekend afloopt.

Het ivoor zal worden vernietigd. De Zoo Antwerpen en Planckendael hebben de voorbije maanden samen 195 kilogram ingezameld, melden beide dierentuinen. De campagne 'Laat je (slag)tanden zien' eindigt op zondag 12 augustus, de internationale dag van de olifant. Sinds 15 mei werd meer dan 270 kilogram ivoor gedeponeerd in de containers die waren opgesteld bij de FOD Volksgezondheid, in Pairi Daiza en de ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.

De campagne was gericht naar mensen die ivoor of ivoren objecten bezitten zonder over een certificaat te beschikken. In de loop der jaren is de regelgeving rond ivoor steeds strenger geworden omdat er jaarlijks duizenden olifanten voor worden gestroopt en zonder certificaat - dat bewijst dat het van voor 1984 is of voor 1990 werd ingevoerd - is het bezit eigenlijk illegaal. Wie tijdens de campagne zijn ivoor inleverde, moest echter geen sanctie vrezen. Wie na de campagne toch nog ivoor vindt thuis of bijvoorbeeld bij een erfenis, kan wel nog steeds contact opnemen met de dienst CITES om het alsnog straffeloos in te leveren. 

(foto © Belga)