Nieuws

De nieuwe coronamaatregelen voor de feestdagen

Vanaf dinsdag 1 december gaan alle winkels opnieuw open. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Al zullen er nog wel strikte voorwaarden aan verbonden zijn. Ook de musea en zwembaden mogen opnieuw openen. Enkel alleenstaanden krijgen met kerst een versoepeling van de coronamaatregelen. De nieuwste maatregelen van het Overlegcomité gelden tot 15 januari.

Alleenstaanden mogen op kerstavond (24 december) of kerstdag (25 december) hun beide knuffelcontacten tegelijk uitnodigen. Zij kunnen dus met zijn drieën vieren. Dat lijkt niet te gelden op oudejaarsavond. 

Voor gezinnen blijven de regels zoals ze zijn, ook met kerst en oudjaar. Gezinnen mogen dus maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen binnen, in de buitenlucht blijft de regel van vier gelden.

De avondklok van middernacht tot 5 uur 's ochtends blijft van kracht. Ook op kerstavond en oudjaar. Vuurwerk verkopen en afsteken is verboden.

Winkels

Vanaf komende dinsdag 1 december mogen ook niet-essentiële winkels heropenen. Maar aan "funshoppen" doen, is niet de bedoeling. Het is verplicht om alleen te winkelen, tenzij voor wie dat niet zelfstandig kan. Het gezelschap van minderjarigen moet zoveel mogelijk beperkt worden. Maar winkelen op afspraak wordt dus niet ingevoerd. Per winkel mag je maximaal 30 minuten binnen zijn. Ook voor de winkels zelf gelden er restricties. Ze mogen maar één iemand per 10 vierkante meter binnenlaten. Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 vierkante meter mogen twee klanten tegelijk toelaten als ze de afstandsregels respecteren. Grote winkels van meer dan 400 vierkante meter moeten toegangscontrole organiseren. De winkels moeten de wachtrijen zelf organiseren. Steden en gemeenten moeten erover waken dat de afstandsregels gehandhaafd worden.

Musea en zwembaden gaan open. De subtropische zwembaden moeten wel gesloten blijven.

Niet-medische contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs en grimeuses, zullen nog geduld moeten uitoefenen.

Sociaal contact

De regels blijven wat ze zijn, behalve dus voor alleenstaanden met kerst Elk gezinslid mag nog één nauw contact, het zogenaamde ‘knuffelcontact’, hebben. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen binnen. Men kan geen ander bezoek ontvangen thuis. Alleenstaanden mogen, kerstavond niet meegerekend, twee nauwe contacten hebben om eenzaamheid en isolatie tegen te gaan, maar ook die mogen niet tegelijkertijd langskomen. Als u naar buiten gaat én afstand houdt, mag u nog met maximaal vier personen samenkomen om te praten, wandelen, fietsen enzovoort.

Horeca

De horeca blijft gesloten tot 15 januari. Begin januari volgt wel een evaluatie. 

Reizen

Niet-essentiële reizen worden nog steeds sterk afgeraden, ook de skireizen. Er komen grenscontroles, waarbij wordt nagegaan of het Passenger Locator Form is ingevuld voor wie langer dan 48 uur in het buitenland is verbleven en langer dan 48 uur in ons land blijft. Ook wordt strenger gecontroleerd of de verplichte quarantaine wordt nageleefd.

Drempel

Er wordt een soort doelstelling afgesproken. Als de cijfers zakken naar 800 besmettingen en 75 ziekenhuisopnames per dag, beginnen de betrokkenen te kijken of ze bepaalde maatregelen kunnen lossen.

(Foto: © Belga)