Nieuws

Als je deze code aan de apotheker doorgeeft, verwittigt die meteen de politie

Door de isolatiemaatregelen naar aanleiding van het COVID-19 virus verwachten experten een stijging van het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld. Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) is bereid mee te werken aan de detectie ervan.

VAN vraagt om het zogenaamde 'masker 19'-plan op te nemen in de Vlaamse Crisishulpnota. Een slachtoffer van huiselijk geweld kan bij de apotheker vragen naar een 'masker 19'. De apotheker zal antwoorden dat dit type masker moeten worden besteld en vraagt het slachtoffer om zijn of haar contactgegevens (waaronder adres) achter te laten. De apotheker kan op die manier de politie contacteren en ze naar het desbetreffende adres sturen.

De politie zal dan ter plaatste gaan kijken, bemiddelen en indien nodig actie ondernemen. Eerder op de dag lanceerden N-VA-parlementsleden Lorin Parys en Valerie Van Peel het idee van het codewoord al. Het systeem bestaat al in onder meer Spanje en Frankrijk. Kamerlid Van Peel roept federaal ministers van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en van Economie en Werk Nathalie Muylle (CD&V) op om het systeem in heel België in te voeren.