Onderwijs

"Als onderwijs niks doet, gaan we in andere sectoren forse maatregelen moeten nemen"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) steunt de vraag van het onderwijsveld om leerkrachten prioritair te vaccineren niét. "Het is niet omdat je leerkrachten gaat vaccineren dat je de clusterbesmettingen in de scholen gaat beperken, want die ontwikkelen tussen kinderen onderling", zei hij zondag op de Franstalige televisiezender RTL-TVi. 

Onder meer Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), zijn Franstalige en Duitstalige collega's en de onderwijskoepels pleiten voor een prioritaire vaccinatie voor leerkrachten. Dat moet helpen om de scholen zoveel mogelijk open te houden, ook nu de coronabesmettingen er fors stijgen. 

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is dat geen goed idee. De huidige vaccinatiestrategie, waarbij nu eerst de meest kwetsbaren op het vlak van leeftijd en gezondheid worden gevaccineerd, is de juiste, vindt hij. Bovendien zal het nog weken duren vooraleer die groepen volledig ingeënt zijn, klonk het zondag. 

Het Overlegcomité besliste vorige week vrijdag om het onderwijsveld terug naar de tekentafel te sturen om tegen begin volgende week nieuwe maatregelen uit te werken om de besmettingen een halt toe te roepen. De maatregelen die eerder vorige week werden genomen - een mondmaskerplicht voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs en uitstel van het voltijds contactonderwijs in de tweede graad secundair tot na de paasvakantie - zijn volgens Vandenbroucke mogelijk niet voldoende. "Als we ons beperken tot de maatregelen die vrijdag genomen zijn, is dat een risico", klonk het, zeker als we de volledige heropening van de scholen na de paasvakantie en de heropstart van de horeca op 1 mei niet in gevaar willen brengen. Als het onderwijs geen extra maatregelen neemt, 'dan zullen we in andere sectoren forse maatregelen moeten nemen, want niets doen is een riskante gok', aldus de Vooruit-vicepremier. 

Het Vlaamse onderwijsveld zou zondag in de late namiddag nog overleggen met minister Weyts, valt te horen.

Foto Belga