Nieuws

Antwerpen wil meer vrouwelijke straatnamen

Aangezien de Antwerpse straten tot nu toe relatief zelden een vrouwennaam kregen toegekend, heeft de stad Antwerpen een lijst opgesteld met vrouwen die op basis van hun verdiensten en een band met Antwerpen in aanmerking komen om een straat naar zich te laten vernoemen. De geselecteerde namen worden opgenomen in de algemene lijst met mogelijke toekomstige straatnamen.

 De lijst bevat breed bekende namen als die van actrices Dora van der Groen en Yvonne Verbeeck, dichteres Alice Nahon en zangeressen Ann Christy, Esther ‘La Esterella’ Lambrechts en Yasmine. Daarnaast werden ook heel wat historische pioniers opgenomen in de lijst. Zoals daar zijn: Rika De Backer (Belgisch minister van 1974 tot 1980, ze richtte zich voornamelijk op vrouwenaangelegenheden en cultuur), Unicef-ambassadrice Hilda Craeybeckx, zoöloge Agatha Gijzen (verantwoordelijk voor heropbouw van ZOO Antwerpen na WO2 en de ontwikkeling van Planckendael), modeontwerpster Ann Salens (voorloper van de Antwerpse Zes) en verzetsstrijdster Hélène van der Linden (commandant bij de bevrijding van de Antwerpse haven tijdens WO2).

In heel de stad Antwerpen is slechts 7% van de straatnamen gewijd aan vrouwen. In de toekomst wil de stad bij de benoeming van nieuwe straten zorgen voor meer evenwicht. De helft van de straten zal vernoemd worden naar vrouwen, de andere helft naar mannen.

(foto : ©Belga)