Nieuws

Antwerps cameranetwerk breidt uit op onder meer de Scheldekaaien en Leien

De stad Antwerpen breidt dit jaar het cameranetwerk van de politie uit met onder meer twaalf nieuwe toezichtscamera's op de heraangelegde Noorderleien en vier op de Scheldekaaien. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt het nieuws.

Er komen ook extra ANPR-camera's - met nummerplaatherkenning dus - op de Leien en het Eilandje en in Antwerpen-Noord, het Kiel en Deurne-Noord. Momenteel zijn er 426 toezichtscamera's aanwezig op het grondgebied van de stad. Elk jaar komen er nog bij om 'missing links' weg te werken. De prioriteit ligt dan bij locaties waar vaak problemen zoals sluikstort, vandalisme, nachtlawaai, (winkel)diefstallen of overlast door hangjongeren worden gemeld. Onder meer de Draaiboomsite, de Dageraadplaats, het Jos Verhelstplein en het winkelgebied Huidevettersstraat-Schuttershofstraat krijgen dit jaar om uiteenlopende redenen bijkomende camera's, net als de Leien en de Scheldekaaien die net werden heraangelegd.

Het Antwerpse ANPR-netwerk telt momenteel 108 vaste camera's. Zij vormen onder meer een cameraschild rond de stad zodat bijvoorbeeld de lage-emissiezone kan worden gecontroleerd. Ook binnen de stad staan echter heel wat camera's met nummerplaatherkenning. De politie kan er onder meer geseinde of gestolen voertuigen mee opsporen. Er komen dit jaar vijf camera's aan de nieuwe tunnels van de Leien onder het Operaplein en vier in de omgeving van het Schippperskwartier en het Eilandje. Ook Antwerpen-Noord, het Kiel en Deurne-Noord krijgen meer slimme camera's, omdat het volgens De Wever gaat om dichtbevolkte wijken die gevoelig zijn voor verkeersonveilig gedrag en drugsproblematieken. De uitbreiding van het Antwerpse cameranetwerk omvat volgens het stadsbestuur een investering van zowat 1,3 miljoen euro.

(foto © Belga)