Nieuws

Antwerps parket verdedigt strenge aanpak van minderjarigen na lockdownfeest

Het parket van Antwerpen heeft meer uitleg gegeven bij de aanpak van zeven minderjarigen die zaterdagavond werden opgepakt bij een lockdownfeest in Kapellen. 

Het parket ontkent dat de tieners niets te eten of te drinken zouden hebben gekregen en stelt dat ze de nacht doorbrachten in een lokaal van de politie en niet in een cel. Verder verdedigt het parket de strenge aanpak van lockdownfeesten. De zeven, twee 15-jarigen en vijf 14-jarigen, hadden in het huis van een van hen afgesproken terwijl de ouders niet thuis waren. Toen de politie het feestje ontdekte, werden de ouders op de hoogte gebracht en werden de minderjarigen overgebracht naar het commissariaat van de politiezone Noord. Daar werden ze opgevangen in twee verhoorlokalen en kregen ze de kans om hun ouders te contacteren, om iets te eten of te drinken en om het sanitair te gebruiken, aldus nog het parket. 

'Niemand van de jongeren heeft de nacht in de cel doorgebracht, maar wel in een lokaal van de politie', klinkt het. 'Op eigen verzoek heeft één jongere geslapen in een cel voor minderjarigen.'De minderjarigen werden verhoord in het bijzijn van een advocaat en werden zondagochtend naar het Antwerpse Justitiepaleis gebracht om een voor een te worden voorgeleid bij de jeugdrechter. 'In afwachting van die voorgeleiding en omdat er geen plaats is voor alle minderjarigen werden ze tijdelijk opgevangen in de doorgangscellen voor minderjarigen', stelt het parket.'We begrijpen dat op de betrokken personen, minderjarigen en ouders, deze impact bijzonder groot kan zijn', reageert het parket op de misnoegdheid bij verschillende ouders. 'Reden ook waarom dergelijke onderzoeken en maatregelen niet lichtzinnig worden genomen. Tegelijk wensen we te benadrukken dat de impact van het coronavirus zeer ingrijpend is voor de samenleving.'