Media en Cultuur

App van Antwerpse bibliotheken inspireert jongeren

De Antwerpse bibliotheken stelden vandaag BIBIT voor, een app voor jongeren die van een bezoek aan de bib een hele beleving maakt en 12- tot 15-jarigen het veelzijdige aanbod van de bib toont. Met de app wil de bib dichter aansluiten bij de leefwereld van jongeren die rond deze leeftijd vaak afhaken.

Bovendien krijgen digitale media dankzij de app uitdrukkelijker een plek in de bibliotheek. BIBIT en de bijhorende bibliotheekmaterialen zijn voorlopig beschikbaar in alle districtsbibliotheken, Elsschot (Linkeroever) en bib Arena (Deurne).

De Antwerpse bibliotheken ontwikkelden een heel nieuw concept voor tieners. Met de app BIBIT wordt een bezoek aan de bibliotheek een hele beleving. Jongeren ontdekken dat de bibliotheek met haar veelzijdige aanbod antwoorden kan bieden op heel wat thema's waar ze persoonlijk mee in aanraking komen. Met deze nieuwe invulling krijgen ook digitale media uitdrukkelijker een plek in de werking van de bib. De app loodst jongeren met gebruik van een tablet of smartphone doorheen de bibliotheek.

Ook 12- tot 15-jarigen blijven betrekken

Met BIBIT richten de bibliotheken zich specifiek tot jongeren tussen 12 en 15 jaar oud. Vaak haken jongeren af op deze leeftijd. Het leesplezier daalt en de 'goesting' en het enthousiasme om de bibliotheek te bezoeken nemen af. Met een nieuwe aanpak willen de Antwerpse bibliotheken thema's aan bod laten komen die jongeren boeien en die vandaag leven. De bibliotheek wil een plek zijn waar antwoorden te vinden zijn op vragen waar jongeren mee zitten. Zo wil ze bijdragen aan hun persoonlijke ontplooiing.

Antwoorden vinden in de bib

Alles draait rond 12 heel verschillende personages die samen op een groepsfoto staan. Ze werden allemaal met een vraag of probleem geconfronteerd waarvoor ze antwoorden zochten in de bibliotheek. De opdracht is eenvoudig: de jongeren proberen te achterhalen wat het gekozen personage allemaal heeft gezocht in de bib. Bij elk personage horen enkele hints. Die hints leiden naar materiaal in de bib of een website. Daar is dan de opdracht aan verbonden die ze te zien krijgen door het materiaal te scannen. Elk antwoord is een stukje van de puzzel. Wie alle stukjes vindt, krijgt het verhaal van het personage te lezen. Een greep uit de thema's: nieuwkomers en een tiener die niet goed weet hoe hij moet omgaan met de racistische opmerkingen van zijn klasgenoten; skaten en het dilemma van Yoursa die zich afvraagt of dat wel voor meisjes is; ouders die scheiden en Berre die niet weet hoe hij daarmee moet omgaan; Hanna die naakt werd gefilmd en oplossingen zoekt voor cyberpesten; Eray die geen keuzes kan maken en iets wil doen aan keuzestress.

Eén personage is 'leeg' en kunnen tieners zelf vullen met materialen die hen geïnspireerd hebben. Hiermee kunnen ze op Facebook, Snapchat en Instagram hun ervaring delen met anderen. Met BIBIT maken tieners de brug van de jeugdcollectie naar de collectie voor volwassenen en digitale krantenarchieven. Ze ervaren BIBIT als een inspirerend middel om de bib te gebruiken en krijgen een positieve ervaring over de impact die de bib kan hebben op hun eigen leefwereld.

Ook voor groepen

De bibliotheek biedt met dit aanbod iets vernieuwend aan waarbij ook groepen die de vestigingen bezoeken baat hebben. Zo zijn bijvoorbeeld leerkrachten vaak op zoek naar uitstappen waarbij ze duidelijk kunnen werken aan één of meer eindtermen en ontwikkelingsdoelen. Werken met BIBIT is inspirerend om een voor- of nabeschouwing te organiseren. Testmomenten leerden dat de mediawijze opdrachten niet belerend zijn en dat jongeren ze niet als 'schools' ervaren.

Beschikbaar in elf bibliotheken

BIBIT en de bijhorende bibliotheekmaterialen zijn voorlopig beschikbaar in alle districtsbibliotheken, Elsschot (linkeroever) en bib Arena (Deurne).