Nieuws

België in lockdown: dit zijn de nieuwe maatregelen

België gaat in een verstrengde lockdown. Dat zei premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie van het Overlegcomité. De nieuwe coronamaatregelen gaan vanaf zondag op maandagnacht in en gelden minstens tot 13 december. De verstrengde maatregelen kan u hieronder vinden.

Elk gezinslid heeft nog recht op één ‘knuffelcontact’. De vier bezoekers worden dus afgeschaft. Wanneer een ‘knuffelcontact’ op bezoek is, mag er geen extra bezoek zijn. Mensen die alleen wonen mogen naast hun ‘knuffelcontact’ wel nog een persoon uitnodigen, maar niet tegelijk. Buiten mag je met vier personen samenkomen, op afstand en met mondmasker.

Niet-essentiële winkels gaan op slot, maar mogen wel afhaalservice invoeren. Ook thuislevering blijft toegelaten.

Ook niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, moeten sluiten. 

Niet-essentiële verplaatsingen blijven wel toegelaten. De dierentuinen sluiten de deuren.

De herfstvakantie wordt verlengd tot 15 november. Daarna zal er in de hoogste graden van het secundair onderwijs afgewisseld worden tussen afstandsonderwijs en gewoon onderwijs.

Vakantieparken en campings moeten na 3 november dicht. Mensen die een huisje gehuurd hebben, mogen daar nog heen. Reizen naar het buitenland wordt streng afgeraden, maar de grenzen worden niet gesloten.

Hotels blijven open, maar moeten hun restaurants en bars sluiten. Eten en drinken moet in de kamer genuttigd worden.

Begrafenissen worden beperkt tot 15 personen en zullen zonder koffietafel moeten gebeuren. Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand. 

    Er komt geen nationale avondklok. Die kan dus verschillen per regio. In Antwerpen geldt de avondklok vanaf 24u tot 5u.

    Telewerk wordt verplicht. Wanneer dat niet mogelijk is, worden afstand en mondmaskers verplicht.

    (Foto: © Belga)