Justitie

Bende die man afperste met prostitueebezoek krijgt celstraf

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vier beklaagden veroordeeld omdat ze een man gedurende anderhalf jaar hadden afgeperst met een prostitueebezoek. Hij moest duizenden euro's betalen of ze zouden zijn familie op de hoogte brengen. Ze kregen celstraffen tot veertig maanden, deels met uitstel. 

Het slachtoffer had eind 2018 een afspraak gemaakt met een prostituee via de sekssite Red Lights. Begin 2019 belde een man hem op met de boodschap dat hij compromitterende beelden van dat prostitueebezoek had die hij aan zijn familie zou overmaken als hij niet met 5.000 euro over de brug kwam. 

Het slachtoffer betaalde, maar daar hield het niet mee op. Zijn afpersers bleven geld eisen en hij raakte financieel in de problemen. Toen hij begin november 2020 vertelde dat hij niet meer kon betalen, werd de druk opgevoerd. Hij werd meermaals in zijn winkel opgezocht door mannen die geld kwamen eisen en hij werd ook klem gereden. Voor het slachtoffer was toen de maat vol en hij deed aangifte. 

Het onderzoek leidde naar een goed georganiseerde bende waarvan vier leden konden worden geïdentificeerd. Eén ervan staat geseind, maar kon nog niet gevat worden. 

De rechtbank vond de feiten bewezen. Drie leden werden veroordeeld tot veertig maanden cel, deels met uitstel. Een vierde man kreeg drie jaar cel met uitstel. De beklaagden moeten het slachtoffer 20.500 euro schadevergoeding betalen.

Foto Belga