Nieuws

Berchem lanceert Berchemse honing

Vandaag werd de Berchemse honing officieel voorgesteld. Het nieuwe lokale product is een oogstproduct uit de 27 bijenkasten die in het district staan. Vanaf 3 juni kunnen Berchemnaars de honing kopen bij lokale handelaars.

Wie in de buurt van de bijenkasten woont, krijgt begin juni van het district een groeipapiertje met zaadjes voor bijvriendelijke planten in de brievenbus. De bewoners worden opgeroepen om hun bijenfoto's op sociale media te delen met de hastag: #berchemsebijen.

Sinds april 2016 staan er 25 nieuwe bijenkasten in het district Berchem. Daarvoor stonden er al 2 bijenkasten op het districtshuis. Daarmee komt het totaal dus op 27 bijenkasten in het hele district.

Met de bijenkasten wil district Berchem de bijensterfte tegen gaan. Bijen zijn met uitsterven bedreigd en kennen een moeilijke tijd door het gebrek aan bomen en planten in de omgeving en voornamelijk door het gebruik van pesticiden. Bestrijdingsmiddelen doden de dieren en zorgen ervoor dat de voortplanting in gevaar komt. In de stad kennen bijen daarom goede overlevingskansen doordat hier minder pesticiden gebruikt worden dan op het platteland.

De bijen produceren 10 tot 80 kilo honing per kast op een jaar. Dat is heel wat honing die Berchem wil delen met de Berchemnaars door ze vanaf 3 juni te koop aan te bieden bij lokale handelaars. De prijs van een potje honing bedraagt 5,50 euro. Op www.berchem.be/honing staat een lijst van alle handelaars die de honing aanbieden.