Nieuws

Café Royal in Brederodestraat moet sluiten wegens drughandel en overlast

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om café Royal in de Brederodestraat te sluiten. De zaak blijft gedurende twee maanden, vanaf 18 maart tot en met 17 mei gesloten wegens overlast en illegale feiten.

De politie ontvangt al enige tijd klachten en meldingen van buurtbewoners over het café. De klachten gaan over klanten die voorbijgangers intimideren, het hinderen van het verkeer, parkeerovertredingen, geluidsoverlast, en openlijke drughandel. Daarom hield de politie regelmatig toezicht op het café en voerde een aantal controles uit.

Op verschillende momenten werden er drugsfeiten vastgesteld in de zaak. Tijdens een van de controles verstopten twee verdachten verkoopsklare dosissen cocaïne in de toiletten. Ze hadden beide ook grote hoeveelheden cash geld bij. Een persoon werd slapend naast de bingokasten in het café aangetroffen; bij controle bleek dat hij cocaïne op zak had. Een persoon die illegaal in het land verbleef, werd betrapt met verschillende dosissen hasj en cocaïne. Er werd een hasjpijp op de grond gevonden die positief testte op restanten van cannabis.

Verder werd ook verschillende keren vastgesteld dat de openbare orde verstoord werd. Er waren voorvallen van agressie tegenover klanten of tegenover de zaakvoerster, en ook verschillende gevechten tussen klanten, waarbij eenmaal een politieagent gekwetst raakte. Er werd ook geluidsoverlast vastgesteld door luide muziek en klanten die buiten lawaai of ruzie maakten. Er werd ook meerdere keren vastgesteld dat de aanwezigen in de zaak zich niet aan het rookverbod houden.

De vaststellingen van de politie tonen duidelijk aan dat het café dienst doet als uitvalsbasis voor drughandel en overlast veroorzaakt in de buurt. In de omgeving van het café wonen veel gezinnen met jonge kinderen en bevinden zich verschillende scholen. Een sluiting van twee maanden is noodzakelijk om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren en de drughandel te ontmoedigen.

 Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

(Bron : Stad Antwerpen)

(Foto : © Belga)