Politiek

CD&V krijgt enorm pak slaag in peiling

Een peiling van Het Laatste Nieuws en Vtm Nieuws geeft CD&V in Antwerpen 2 procent van de stemmen. De peiling werd uitgevoerd in de twee dagen nadat de joodse kandidaat Aron Berger afzag van een plaats op de lijst.

In Antwerpen zou op dit moment 35 procent van de ondervraagden op N-VA stemmen. Daarmee blijft de partij ruim de grootste, en scoort ze licht onder haar verkiezingsresultaat van 2012 (37,7 procent). Groen is de tweede partij met 16 procent, gevolgd door sp.a (10 procent), PVDA en Vlaams Belang (beiden 8 procent), Open Vld (7 procent) en CD&V (2 procent).

39 procent van de ondervraagden gaf aan dat de kwestie met Aron Berger hun beeld van de partij heeft gekelderd. Nog eens 28 procent zegt dat zijn beeld van de partij licht verslechterd is. Voor 27 procent maakt de kwestie geen verschil.

Er werd ook gepeild naar het vertrouwen dat de mensen in de acht Antwerpse kopstukken hebben. Slechts drie politici halen minstens de helft: burgemeester Bart De Wever (6,3 op 10), Wouter Van Besien voor Groen (5,1 op 10) en Jinnih Beels voor sp.a (5,0 op 10). Open Vld'er Philippe De Backer haalt 4,8 op 10, net als Peter Mertens (PVDA). Kris Peeters (CD&V) haalt 4,2 op 10, Filip De Winter (3,6 op 10). Helemaal aan de staart bengelt Tom Meeuws. Die haalt 3,4 op 10.

De peiling werd online afgenomen door onderzoeksbureau iVox bij 800 inwoners van de stad Antwerpen en de deelgemeenten. De foutenmarge bedraagt 4 procent.