Justitie

Celstraffen met uitstel en werkstraf voor fout gelopen drugsdeal

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vandaag drie mannen veroordeeld voor een fout gelopen drugsdeal. Hun klanten waren er met 30 kilo hasj vandoor gegaan zonder te betalen en hadden op een van de beklaagden geschoten. Ze kregen celstraffen tot vijftig maanden met uitstel opgelegd of een werkstraf.

Ahmed D. werd op 5 februari 2017 door drie Surinamers in het been geschoten in de Mercuriusstraat in Berchem. Hij verklaarde dat hij een toevallig slachtoffer was geworden van ruziënde mannen die op elkaar het vuur hadden geopend. Valeri M., die hem vergezelde, bracht hem naar het ziekenhuis. Uit verder onderzoek bleek dat het schietincident kaderde in een ripdeal. Valeri M. verklaarde dat Ahmed D. 30 kilo hasj in de aanbieding had. Via Gilberto S. waren ze met de Surinamers in contact gekomen. Er werd een prijs van 70.000 euro overeengekomen. Valeri M. zou daarvan 5.000 euro krijgen. De overdracht van het geld en de drugs vond plaats in de woning van Gilberto S. aan de Mercuriusstraat. De Surinamers gingen er echter met de partij hasj vandoor zonder te betalen. Ahmed D. zette de achtervolging in en werd in het been geschoten.

Ahmed D. bleef erbij dat hij een toevallig slachtoffer was en niets van een drugsdeal afwist. De rechtbank vond zijn schuld echter bewezen en veroordeelde hem tot vijftig maanden cel met uitstel, gekoppeld aan de voorwaarden dat hij zich voor zijn drugsproblematiek moet laten behandelen en budgetbegeleiding moet volgen. Valeri M. kreeg veertig maanden voorwaardelijk. Hij moet werken en het drugsmilieu vermijden. Gilberto S. werd veroordeeld tot een werkstraf van 250 uur. De drie beklaagden kregen ook ieder een boete van 8.000 euro opgelegd.

(foto Pixabay)