Justitie

Conciërge van Villa Tinto liet sekswerkers extra betalen voor betere kamer

Een van de vroegere conciërges van het megabordeel Villa Tinto in het Antwerpse Schipperskwartier is veroordeeld tot vijftien maanden cel met uitstel voor passieve private omkoping. In ruil voor een betere of vaste kamer hadden prostituees Muriel U. (64) extra geld of cadeautjes moeten geven. De rechtbank verklaarde 10.550 euro aan vermogensvoordelen verbeurd. Haar medebeklaagde Georges V. (64) werd vrijgesproken.

Vijf prostituees die een kamer huurden in Villa Tinto verklaarden dat ze Muriel U. wekelijks 100 tot 150 euro bovenop de huurprijs moesten betalen. Het geld werd cash overhandigd of in de vorm van cadeaus, zoals een flesje parfum of een handtas. Als ze dat niet deden, zouden ze hun kamer verliezen. De feiten hadden zich in de periode tussen april 2012 en september 2017 voorgedaan en kwamen aan het licht, nadat een van de prostituees in februari 2017 naar de politie was gestapt. Andere sekswerkers in Villa Tinto bevestigden haar verhaal.

Het was blijkbaar alom geweten dat je Muriel U. moest paaien met extra geld of geschenken om een goede of vaste kamer te krijgen. De beklaagde liet meestal ook wel merken wanneer ze iets nodig had. Ook de prostitutieambtenaar had in 2015 lucht van de praktijken gekregen en had dit aan de bestuurder van Villa Tinto laten weten. Na het ontslag van de beklaagden hadden meerdere sekswerkers de bestuurder toevertrouwd dat ze extra geld hadden moeten betalen voor een betere kamer en 1.000 euro voor een vaste kamer. Het bankonderzoek en de rijkelijke levensstijl van Muriel U. bevestigden dit eveneens. Dat ook Georges V. extra geld had gevraagd, vond de rechtbank niet bewezen. De verklaringen van de drie prostituees die hem hadden aangewezen, werden niet bevestigd door de andere getuigen, die hem als een correct man omschreven. De prostitutieambtenaar had nooit zulke klachten over hem ontvangen. Hij werd bijgevolg vrijgesproken. Muriel U. moet een van de prostituees die zich burgerlijke partij stelde 20.000 euro schadevergoeding betalen. Aan de pandbeheerder van Villa Tinto moet ze één euro provisioneel betalen.

(foto © Belga)