Economie

De horeca mag heropenen vanaf 1 mei. Dat heeft het Overlegcomité beslist

De horeca mag opnieuw openen vanaf 1 mei. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist. 

De cafés en restaurants zijn al sinds 19 oktober gesloten. Vanaf april mogen er ook opnieuw 50 mensen begrafenissen bijwonen. Aan de avondklok zou niets veranderen. Die blijft van kracht van middernacht tot 5 uur. 

Buitenplan

De door de coronacrisis zwaar getroffen cultuursector krijgt een eerste, 'bescheiden' perspectief. Vanaf 1 april zullen buitenactiviteiten tot 50 personen toegelaten zijn. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon bekendgemaakt. De maatregel maakt deel uit van een 'buitenplan' waar het Overlegcomité het over eens geworden is. Vanaf april zullen georganiseerde buitenactiviteiten tot 10 personen mogen doorgaan, gaan de pretparken weer open en mogen culturele activiteiten en andere evenementen tot 50 deelnemers worden georganiseerd. Dat geldt ook voor de erediensten. Begrafenissen mogen vanaf 8 maart wel al doorgaan met maximaal 50 personen. Op 26 maart vindt het volgende Overlegcomité plaats en wordt de epidemiologische situatie opnieuw tegen het licht gehouden. De verschillende regeringen van het land hopen om vanaf de maand mei meer binnenactiviteiten mogelijk te maken. De horeca zou dan mogen heropenen, maar er zouden ook meer sociale contacten worden toegelaten en aanpassingen van de coronamaatregelen mogelijk worden gemaakt voor winkels en ambulante handel, de cultuur en evenementensector, markten, kermissen, het jeugdwerk en verenigingsleven, sport, erediensten, thuisverzorging en fitness. Die fase moet wel gepaard gaan met het massale gebruik van snel- en zelftesten, zei premier Alexander De Croo.

reizen

Het geldende verbod op niet-essentiële reizen van en naar België wordt voorlopig aangehouden tot 18 april. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd na afloop van het Overlegcomité. De maatregel zal wel worden geëvalueerd op het volgende Overlegcomité, op vrijdag 26 maart.  De regeringen van ons land herhalen dat de maatregel onontbeerlijk is om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

Hieronder een overzicht van de versoepelingen.