Nieuws

Deliveroo wil overleggen over statuut koeriers

Bij koeriersbedrijf Deliveroo is voor het eerst overleg opgestart over het sociaal statuut van de koeriers. Dat zegt Steven Steyaert, secretaris bij de socialistische transportvakbond BTB.

Bij Deliveroo is een sociaal conflict aan de gang over het precieze statuut van de koeriers. Deliveroo wil dat de koeriers tegen het einde van januari het statuut van zelfstandige aannemen. Daarom zette de koerierdienst de samenwerking met de coöperatie Smart stop eind oktober. Via die coöperatie waren de koeriers in loondienst en hadden ze een betere sociale bescherming en een verzekering. Vanaf 31 januari 2018 zijn alle koeriers gedwongen als zelfstandige te werken, waardoor ze een loon per levering zullen krijgen, in plaats van een uurloon.

Een collectief van ongeveer 200 koeriers - gesteund door de vakbonden - wil echter dat de koeriers via de coöperatie kunnen blijven werken. Het collectief kondigde aan elke zaterdagavond tot het einde van de maand het werk te willen neerleggen tegen de plannen van Deliveroo. Maar vandaag is - voor het eerst - sociaal overleg bij het bedrijf opgestart.  De acties gaan wel door. Die vinden morgen plaats in in verschillende steden, ook in Antwerpen. 

(foto © Belga)