Gezondheid

Minister Verlinden schenkt klare wijn: 'Hondenkapsalons dicht, geen huisbezoeken in immo'

De nieuwe FAQ van de federale overheid zorgt bij een aantal Vlaamse N-VA-ministers voor wrevel. 

Zowel Ben Weyts als Matthias Diependaele hebben al laten weten niet akkoord te zijn met een aantal beslissingen, onder meer over de sluiting van hondenkapsalons en het verbod op huisbezoeken in de immosector. 'Het staat zwart op wit in de FAQ, als er vanuit Vlaamse kant ontevredenheid is, moeten ze dat aankaarten op het Overlegcomité', klinkt het bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). De nieuwe FAQ van de federale overheid vermeldt dat dierenkapsalons moeten sluiten en dat asielen geen publiek meer mogen toelaten. 

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt dat de beslissing indruist tegen het meest recente Ministerieel Besluit en wil de beslissing laten herzien. Zelfde verhaal klinkt bij zijn N-VA-collega in de Vlaamse regering Matthias Diependaele, minister van Wonen. Hij is niet gelukkig met de beslissing dat vastgoedmakelaars niet langer huisbezoeken mogen organiseren. 

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukt dat de regels duidelijk zijn en dat hier niet van mag worden afgeweken. 'Het mag op dit moment niet, wat anderen ook zeggen. Het staat zwart op wit in de FAQ van de federale overheid', klinkt het bij woordvoerster Sofie Demeyer. 'Als de Vlaamse regering daar een andere mening over heeft, moet dit opnieuw worden aangekaart in het Overlegcomité, en kan er eventueel een aanpassing gebeuren. Maar zolang dat niet gebeurd is, blijven de regels van kracht.' Er zal dan ook worden gecontroleerd of de regels wel degelijk gevolgd worden. Die controles zullen gebeuren door inspecteurs van de FOD Economie, die eventueel een sanctie kunnen opleggen als de regels niet worden nageleefd.

(foto © Belga)