Gezondheid

Dit weekend miljoenste prik in Vlaanderen

In Vlaanderen zal dit weekend de miljoenste inwoner een eerste inenting krijgen met een coronavaccin. Dat hebben Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en het Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag aangekondigd. Vrijdag hadden in Vlaanderen zowat 962.000 mensen minstens een eerste dosis gekregen van het coronavaccin, of 18 procent van de volwassen bevolking. Van hen hadden er meer dan 370.000 ook al de tweede dosis gekregen, wat overeenkomt met 6,9 procent van de volwassenen. 

"Daarmee zitten we boven het Europese gemiddelde", zei Dirk Dewolf, de topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid, tijdens een persconferentie. Minister Beke wees erop dat de paasvakantie 'absuluut geen vakantie' geweest zal zijn voor de vaccinatiecampagne in Vlaanderen. "Er zullen deze paasperiode meer dan 600.000 vaccins gezet worden", zei hij. Het grootste deel daarvan, 358.140, wordt volgende week verwacht. 

In de eerste week na de paasvakantie zullen er minder prikjes gegeven worden: naar verwachting 228.974. Maar nadien 'gaan we een stijgende beweging tegemoet', aldus Dewolf. In de week van 19 april zullen voor het eerst ook vaccins van Jonhson Johnson, waarvan maar één dosis nodig is, toegediend worden, zo werd vrijdag bevestigd. Die zullen prioritair ingezet worden voor thuisvaccinatie, dus voor mensen die niet in staat zijn om zelf naar een vaccinatiecentrum te gaan.

Foto Belga