Justitie

Dokwerkers jaren naar gevangenis voor hulp bij invoer cocaïne

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft twee havenarbeiders veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een switchoperatie. Een partij van ruim honderd kilo cocaïne moest van de ene in de andere container worden overgeladen, maar de bewaking van de MPET-terminal stak daar een stokje voor. De twee mannen kregen celstraffen tot vier jaar. 

Op 8 september 2020 hadden de bewakingsagenten op camerabeelden een man tussen de containerstapels zien lopen. Toen ze een kijkje gingen nemen, troffen ze twee containers aan die zonder toelating uit hun stapel waren gehaald en tegenover elkaar waren gezet. In een daarvan staken pakken met cocaïne, goed voor ruim honderd kilo. De containers waren al opnieuw verzegeld, maar niet met de originele zegels. 

Steve V.d.A. stond met zijn straddle carrier nog boven de containers. Hij bekende meteen dat twee mannen van Noord-Afrikaanse origine hem een week eerder aan zijn woning benaderd hadden en hem de opdracht hadden gegeven om de containers te verplaatsen. Ze hadden hem een smartphone met de encryptiesoftware van SKY ECC gegeven om contact te houden. 

Ali K. werd in de buurt van de containers aangetroffen. Hij werkte als straddlerschoonmaker, maar had volgens zijn werkgever toen niets op die kaai te zoeken. Ali K. verklaarde dat hij twee verdachte mannen naar daar was gevolgd en ontkende iets met de switch te maken te hebben. 

De rechtbank vond de betrokkenheid van beide beklaagden bewezen. Steve V.d.A., die twee maanden in voorhechtenis zat, werd veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel. Ali K. kreeg vier jaar effectief.

Foto Belga