Justitie

Dokwerkers riskeren tot 5 jaar cel en 8.000 euro boete voor invoer cocaïne

Het openbaar ministerie heeft 5 jaar cel en 8.000 euro boete gevorderd voor twee havenarbeiders die bij een switch-operatie betrokken zouden zijn geweest. Een partij van ruim honderd kilo cocaïne moest van de ene in de andere container worden overgeladen, maar de bewaking van de MPET-terminal stak daar een stokje voor. 

Op 8 september 2020 hadden de bewakingsagenten op camerabeelden een man tussen de containerstapels zien lopen. Toen ze een kijkje gingen nemen, troffen ze twee containers aan die zonder toelating uit hun stapel waren gehaald en tegenover elkaar waren gezet. In een daarvan staken honderd pakken met cocaïne, goed voor ruim honderd kilo. De containers waren al opnieuw verzegeld, maar niet met de originele zegels. 

S. V.d.A. stond met zijn straddle carrier nog boven de containers. Hij bekende meteen dat twee mannen van Noord-Afrikaanse origine hem een week eerder aan zijn woning benaderd hadden en hem de opdracht hadden gegeven om de containers te verplaatsen. Ze hadden hem een smartphone met de encryptiesoftware van SKY ECC gegeven om contact te houden. 'Hij kreeg geen geld aangeboden, maar werd wel zwaar onder druk gezet om die containers te verplaatsen. Door zich ziek te melden, probeerde hij er nog onderuit te komen, maar die mannen hielden voet bij stuk. Als hij zijn opdracht niet uitvoerde, zou hij voor de 3 miljoen euro aan schade moeten opdraaien. Hij vreesde voor zijn leven en dat van zijn dierbaren, maar durfde niet naar de politie te stappen', stelde advocaat John Maes. 

V.d.A. zat twee maanden in voorhechtenis. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om hem niet terug naar de gevangenis te sturen. 

A. K. werd in de buurt van de containers aangetroffen. Hij werkte als straddler-schoonmaker, maar had volgens zijn werkgever toen niets op die kaai te zoeken. A. K. verklaarde dat hij twee verdachte mannen naar daar was gevolgd en ontkende iets met de switch te maken te hebben. Zijn baas vond in het werklokaal een achtergelaten gsm met een foto van de container en in de locker van A. K. lagen twee containerzegels. 

'Die locker wordt volgens mijn cliënt door iedereen gebruikt en hij ontkent dat hij die gsm daar heeft achtergelaten. Uit niets blijkt dat hij met S.V.d.A. in contact stond. Hij heeft een blanco strafblad, verdiende goed de kost en had geen nood aan een illegale bijverdienste', pleitte advocaat Bart Verbelen. 

Geen van de beklaagden is nog werkzaam aan de haven. Vonnis op 21 oktober.

Foto Belga