Gezondheid

Dringend beschermingsmaatregelen nodig voor werknemers woonzorgcentra

De druk op de woonzorgcentra en hun personeel neemt toe. Beschermingsmaatregelen voor de werknemers in de woonzorgcentra zijn dringend nodig, onderstrepen de vakbonden ACV Puls en ACV Openbare Diensten.

Sinds 11 maart zijn woonzorgcentra gesloten voor bezoekers waardoor familieleden en de meeste vrijwilligers geen toegang meer hebben tot de bewoners. Hun rol wordt zo goed mogelijk overgenomen door het zorgpersoneel. Op 24 maart kwamen UZ Gent en de Belgische Vereniging  voor Gerontologie en Geriatrie met de richtlijn dat sterk verzwakte bewoners niet meer naar het ziekenhuis mogen worden gebracht. Hierdoor werd de druk nog een maat erger. Woonzorgcentra moeten zo voor zieke bewoners overschakelen naar een regime van ziekenhuistaken. Daar zijn ze niet op voorbereid.

ACV Puls en ACV Openbare Diensten  vragen hierover een dringend gesprek met de werkgeversorganisaties en het kabinet van de Vlaamse minister van Welzijn, Wouter Beke. De situatie in de woonzorgcentra moet erg dringend worden aangepakt om meer ongerustheid bij de werknemers te voorkomen. Net als de ziekenhuizen en de huisartse zullen de woonzorgcentra nog vele weken lang de corona-epidemie in eerste lijn moeten opvangen.

Wat zijn onze concrete vragen?

1. Er moeten dringend veel meer beschermingsmiddelen worden ter beschikking gesteld: mondmaskers (ook van het type 'FFP 2' om door het virus besmette bewoners te verzorgen), schorten (ook voor de schoonmakers), handschoenen en beschermingsbrillen.

2. Er is nood aan een snelle en korte online ondersteuning om de werknemers in woonzorgcentra een aantal noodzakelijke handelingen aan te leren in verband met Covid-19 (coronavirus). Het sectorale vormingsfonds staat klaar om dit financieel te ondersteunen.

De vakbonden vragen vandaag nog overleg tussen de vertegenwoordigers van de werknemers, de werkgeversorganisaties en minister Beke.

(foto Pixabay)

Bekijk ook : Coronavirus slaat onverbiddelijk tot in serviceflats : 5 doden