Nieuws

Eerste staking ooit bij Wibra, onder meer in Antwerpen

Door een staking zijn zeker 21 van de 81 Wibra-winkels in ons land vrijdagochtend niet open. Dat meldt de socialistische vakbond. In de Antwerpse regio zou het gaan om de vestigingen in Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Merksem, Boom en Kapellen.

De vakbonden protesteren tegen de zogenaamde 'sterfhuisconstructies'. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de winkelketen dat er gestaakt wordt. De vakbonden bij de winkelketen maakten zich donderdag al sterk dat minstens 15 van de 81 winkels in staking zouden gaan, maar dat zijn er al zeker 21.

Wibra diende eind juli een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie in. De coronacrisis leidde tot de spreekwoordelijke druppel bij de discounter. Maar volgens Schats is de keten in ons land al jaren verlieslatend, en gaat ook de omzet de voorbije jaren in dalende lijn.

De directie kondigde al de intentie aan om 30 van de 81 winkels over te nemen via een nieuwe onderneming. De vakbonden vrezen dat de winkels die niet worden overgenomen, in faling zullen gaan. In dat geval dreigen heel wat werknemers met veel anciënniteit naast de wettelijke opzegvergoedingen te grijpen. Om tegen dergelijke 'sterfhuisconstructies' te protesteren, voeren de bonden vrijdag actie bij Wibra.

(Bron: Belga)

(Archiefbeeld: © Google Street View)