Mobiliteit en Verkeer

Eerste Vlaamse e-taxi’s rijden in Antwerpen

Vanaf 2020 rijden alle taxi's in Vlaanderen elektrisch. Dat is althans het uitgangspunt van een uniek onderzoeksproject van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi en Locatievoertuigen met chauffeur (GTL).

Het onderzoek omvat een testfase met 2 Vlaamse e-taxi's in Antwerpen en een uitgebreidere bevraging van de hele taxisector. Met de resultaten is het de bedoeling om in het najaar het project verder uit te zetten in heel Vlaanderen. Het project komt er in samenwerking met The New Drive (TND), onderzoeksgroep MOBI van de VUB en taximaatschappij DTM en met de financiële steun van FIDO, het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling.

"Deze oefening moet gebeuren. En ik heb er geen probleem mee om naar de toekomst toe bij de toekenning van nieuwe taxivergunningen voorrang te geven aan elektrische taxi's", klonk het vandaag tijdens het persmoment bij Antwerps schepen voor Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). "Voor subsidies moet de sector elders aankloppen. Niet bij de stad. Wel stemmen we in om zo snel mogelijk twee extra standplaatsen met laadpalen in Antwerpen te realiseren voor de e-taxi's. En als we vaststellen dat er veel meer elektrische taxi's bijkomen dan voeren we dit aantal graag op. Dit mag gaan project worden dat verschijnt en weer verdwijnt. Kwalitatieve taxi's van dit type die extra comfort bieden, zijn goed voor de uitstraling van onze stad."