Nieuws

Eerste vrachtschip Oosterweelwerken meert aan op Linkeroever

Rinkoniên, de aannemer van de Oosterweelwerken op Linkeroever en in Zwijndrecht, heeft deze ochtend het aanmeerplatform aan de Beatrijslaan in gebruik genomen. Een 110 meter lang vrachtschip loste er een eerste lading van 2.750 ton betongranulaten voor de Oosterweelwerken. 

Het binnenvaartschip Antonia had deze vracht gisteren opgepikt in het Kempense Dessel. Via het Kempisch Kanaal, het Albertkanaal en de Schelde leidde de tocht naar Zwijndrecht. De Antonia transporteert evenveel vracht als 120 vrachtwagens. Door te kiezen voor vervoer over het water worden deze vrachtwagens uit het verzadigde wegennet rond Antwerpen gehouden.  
 
Ter hoogte van de Beatrijslaan wordt de lading overgeladen op vrachtwagens om vervolgens via een netwerk van werfwegen de verschillende werven op Linkeroever en in Zwijndrecht te bevoorraden.

Aangezien er tijdens de bevoorrading veel vrachtverkeer van en naar het platform rijdt, wordt het fietspad aan de zuidzijde van de Beatrijslaan afgesloten. Fietsers rijden dan aan de noordzijde van de Beatrijslaan en kunnen veilig oversteken aan de verkeerslichten die er begin juli 2019 geplaatst werden. In totaal zijn er 75 bevoorradingsdagen per jaar voorzien waarop de schepen mogen laden en lossen. 

Rinkoniên zal over een periode van vier jaar 270.000 m³ grond en 600.000 ton betongranulaten aanvoeren via het water. Zo worden zo'n 34.000 vrachtwagens van de snelweg gehouden. 

(Bron en foto: © Lantis)