Nieuws

Elektriciteit duurder door uitgeschakelde elektriciteitscentrales

De voorbije weken zijn de elektriciteitsprijzen, zowel op korte als lange termijn, fors gestegen. Dat bevestigt de federale regulator Creg. Aanleiding is het uitliggen van kerncentrales in België en Frankrijk.

"Dat zorgt voor zenuwachtigheid op de markt", aldus de woordvoerster van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (Creg). Zowel de prijzen op korte termijn als op middellange en lange termijn zijn de voorbije weken gestegen naar 60 à 70 euro/MWh. "Begin dit jaar was dit nog 35 euro/MWh", aldus Creg-woordvoerster Annemarie De Vreese. Aanleiding is het uitvallen van verscheidene nucleaire centrales in Frankrijk. Ook in België liggen verscheidene centrales stil voor onderhoud. Dat is met name het geval voor Tihange 1 en 3 en Doel 3, of de helft van de nucleaire capaciteit in ons land. "Dat zorgt voor zenuwachtigheid op de markten", klinkt het bij de Creg.

Als de hoge prijzen blijven aanhouden, kan ook de consument dat voelen. Dat is zeker het geval voor wie een variabel contract heeft, waarvan de contracten driemaandelijks kunnen worden aangepast. "In oktober hebben we al een aanpassing gezien", bevestigt men bij de Creg, die adviseert om prijzen te blijven vergelijken en zo voor de meest voordelige contracten te kiezen.