Justitie

Ex-werkneemsters stelen voor meer dan 150.000 euro bij H&M

Vijf ex-werkneemsters van kledingketen H&M in Antwerpen zijn vrijdag voor de rechtbank moeten verschijnen, omdat ze uit hun winkel een aanzienlijke hoeveelheid kledij hadden gestolen. De keten becijferde het nadeel op 156.000 euro. Het openbaar ministerie vorderde voor alle vijf dertig maanden cel, eventueel met uitstel gelet op hun blanco strafblad. 

Een klant had op 16 mei 2018 gezien hoe drie winkelbediendes grote zakken met kledij aan het vullen waren. Ze haalden de beveiligingslabels eraf, maar rekenden niets aan. De zakken werden vervolgens aan een vrouw gegeven, die ermee buiten wandelde zonder ook maar iets te betalen. De klant lichtte de directie in en er volgende een intern onderzoek. De beelden van de bewakingscamera's werden bekeken en die bevestigden wat de klant gezien had. 

Drie vrouwen gaven toe dat ze al sinds april 2017 kledij uit de winkel stalen en doorgaven of doorverkochten aan vrienden, kennissen en ex-collega's. Het trio werd meteen ontslagen en H&M diende klacht met burgerlijke partijstelling in. 

Naast de drie winkelbediendes staan ook twee van hun ex-collega's mee terecht. Zij hadden naar eigen zeggen drie keer zakken met kledij meegekregen. Tijdens huiszoekingen bij de beklaagden werden grote hoeveelheden kledij en juwelen aangetroffen die ze allemaal bij H&M gestolen hadden. De keten becijferde het nadeel op 156.000 euro. 

De beklaagden gaven de diefstallen toe, maar wezen ook naar elkaar en probeerden hun eigen aandeel te minimaliseren. Hun advocaten voerden aan dat de redelijke termijn overschreden werd, gelet op het tijdsverloop sinds de feiten. Ze pleitten voor een eenvoudige schuldigverklaring of een opschorting. Ook zetten ze vraagtekens bij de berekening van het nadeel door H&M. 'De burgerlijke partij gaat ervan uit dat de vijf beklaagden twee keer per week een zak met kledij ter waarde van 300 euro gestolen hebben en dit gedurende dertien maanden. Dat noem ik nattevingerwerk. Bij mijn cliënte werd voor 1.344 euro aan kledij teruggevonden en dat is het enige bedrag dat vaststaat', stelde meester Tanja Smit namens één van de vrouwen. 

'De exacte omvang is inderdaad moeilijk te bepalen. Maar we kunnen de stockverliezen voor dat jaar voorleggen, die merkbaar hoger lagen dan andere jaren. Beloon de beklaagden niet voor hun vernuftig systeem en ken ons die schadevergoeding toe', stelde meester Jorgen Van Laer voor H&M. 

Het vonnis volgt op 30 september.

Foto Belga