Nieuws

Extreem hoog brandgevaar in natuurgebieden

In de natuurgebieden in de provincie Antwerpen is de brandfase van oranje naar rood opgetrokken, door de aanhoudende droogte. Dat betekent dat er extreem hoog brandgevaar is, meldt het Agentschap Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid.

De toegang tot brandgevoelige gebieden in beide provincies wordt afgeraden. 'De aanhoudende droogte en voorspelde strakke oostenwind voor de komende dagen, liggen aan de basis van deze beslissing', aldus het agentschap in een persbericht. 'De beperkte regenval van voorbije zaterdag heeft deze opschaling niet kunnen tegenhouden.' Het brandgevaar is volgens ANB vooral heel reëel in de droge en open (heide)gebieden.

De zogenaamde code rood betekent dat de toegang tot brandgevoelige gebieden wordt afgeraden. 'We kunnen de gebieden niet afsluiten om praktische redenen. Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Maar de combinatie van droogte en voorspelde strakke oostenwind maakt het risico op brand hoog, dus we vragen de bezoeker om het gezond verstand te gebruiken en uit de gebieden te blijven.' Vuur maken is uiteraard verboden. Het ANB meldt ook dat de beheerders en brandweer zeer waakzaam zijn. Bij een brand zal de brandweer ook altijd uitrukken met groot materiaal. 'Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten.'

Het agentschap benadrukt nogmaals om het gezond verstand te gebruiken, waakzaam te zijn en problemen onmiddellijk te melden via het noodnummer 112. Het ANB erkent dat dit geen leuk nieuws is, aangezien ook de coronamaatregelen van kracht blijven en de afgelopen weken duidelijk bleek dat de natuur dichtbij een welgekomen plek is om te onthaasten. 'Toch raden we nu af om de droge natuur in te trekken', aldus het agentschap. Wie toch even eropuit wil trekken, blijft best aan de rand van het bos of natuurgebied, laat geen blinkend materiaal rondslingeren, gooit geen sigaretten zomaar weg en blijft de coronamaatregelen respecteren. De laatste stand van zaken en een overzicht van de betrokken gebieden staan op www.natuurenbos.be/crisiscommunicatie.