Nieuws

Faillissement Corsan lijkt voorlopig van de baan

Op de rechtbank in koophandel in Antwerpen heeft een meerderheid van de schuldeisers van filmproductiehuis Corsan voor het reorganisatieplan gestemd.

Daarmee lijkt een faillissement van Corsan voorlopig van de baan. De afgelopen dagen werden bij voor- en tegenstanders volmachten verzameld. Het Antwerpse filmproductiehuis Corsan, dat de afgelopen jaren via de taxshelterregeling tientallen miljoen euro ophaalde, zit al even in slechte papieren. De Bijzondere Belastinginspectie voert een onderzoek naar het bedrijf en vestigde een aanslag van zo'n 48 miljoen euro. Het liet ook voorlopige bewindvoerders aanstellen uit schrik voor wegneming van activa uit de zaak.

Recent vroeg en kreeg het bedrijf bescherming tegen schuldeisers. Er werd een reorganisatieplan opgesteld, waarover vandaag werd gestemd. De partijen voor en tegen ronselden de afgelopen weken volmachten. In een grotere rechtszaal dan gewoonlijk daagden tientallen advocaten op. Zij vertegenwoordigen talloze artsen, notarissen en andere vrije beroepers, evenals bedrijven en de Belgische Staat. Ondanks de betwisting van een aantal volmachten, bleek een meerderheid van de schuldeisers voor het reorganisatieplan te stemmen. Daarmee is een faillissement van Corsan voorlopig afgewend. In de zaak-Corsan zijn ruim 1.300 schuldeisers. Zij zouden voor meer dan 200 miljoen euro verlies lijden.