Gezondheid

FAVV blijft beslissing tot euthanasie van kat uit Peru verdedigen en krijgt de steun van Steven Van Gucht

Het FAVV blijft het standpunt verdedigen dat het katje dat begin april door een studente vanuit Peru werd meegenomen op een repatriëringsvlucht moet worden geëuthanaseerd vanwege een risico op hondsdolheid.De rechtszaak rond de kwestie werd gisteren ingeleid maar meteen uitgesteld zodat de studente en de burgerlijke partijen zich wat langer kunnen voorbereiden. 'In de omstandigheden zoals ze zich nu voordoen is inslapen voor ons de enige optie, hoe jammer we dit zelf ook vinden', houdt het FAVV intussen vol.

Het FAVV stelt wel dat het laten inslapen van dieren als 'de laatste mogelijkheid' wordt gehanteerd. 'Vandaar dat de eigenares voor haar vertrek duidelijk werd geïnformeerd dat de kat niet mocht worden ingevoerd in België', klinkt het. 'Ze heeft zelf de verantwoordelijkheid genomen om dit toch te doen, terwijl ze op de hoogte was van de gevolgen.'Volgens het FAVV dreigt de kat voor een gezondheidsrisico te zorgen bij heel wat mensen, katten, honden en andere dieren indien het diertje 'na weken of maanden' toch blijkt besmet te zijn. 'Hondsdolheid is een ziekte die 100 procent dodelijk afloopt voor mens en dier', aldus het agentschap.

Viroloog Steven Van Gucht, hoofd van het Belgisch Nationaal Referentielabo voor Rabiës, treedt het FAVV trouwens bij. 'Rabiës is het meest dodelijke virus dat we kennen, we kunnen geen enkel risico nemen', zegt hij. 'Er bestaat geen enkele test die kan aantonen of het dier al dan niet drager is van het virus. Een vaccinatie biedt bovendien geen garantie tegen de ziekte indien het dier daarvoor al werd blootgesteld. De ziekte kan soms pas vele maanden later ontwikkelen. Daarom moeten we er steeds vanuit gaan dat zo'n dier mogelijk besmet is, ook al heeft het antistoffen en lijkt het in goede gezondheid.'