Politiek

Filip Dewinter voorzitter van Vlaams Parlement

Vandaag heeft Kris Van Dijck van N-VA ontslag genomen als Vlaams Parlementsvoorzitter. Daardoor wordt Vlaams Belang kopman Filip Dewinter de nieuwe voorzitter.

'De recente gebeurtenissen maken het voor mij onmogelijk om nog langer te functioneren als Vlaams parlementsvoorzitter', zegt Van Dijck. 'Maar ik wil wel één ding duidelijk stellen wat het verhaal dat nu de ronde doet betreft: ik heb nooit iets gedaan dat tegen de wet ingaat. Wie mij een beetje kent, weet dat ook. De aantijgingen van vandaag zijn totaal incorrect', zegt Van Dijck.

Door het ontslag wordt Filip Dewinter voorlopig voorzitter van het Vlaams Parlement, tot er een nieuwe voorzitter wordt aangeduid. Dewinter roept vrijdag om 11 uur het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement samen naar aanleiding van het ontslag van Kris Van Dijck. Als grootste partij mag N-VA in principe een vervanger naar voor schuiven. Wie dat wordt, is nog onduidelijk. Als er een nieuwe voorzitter wordt voorgedragen, moet ook de plenaire opnieuw worden samengeroepen.