Justitie

Fraude rij-examen in de kerk bedisseld

Twee vrouwen worden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen vervolgd, omdat ze fraude hadden gepleegd bij een theoretisch rijexamen. Ze hadden het plan bedisseld in de kerk.

Het openbaar ministerie vorderde voor Mabel O. tien maanden cel en voor Sandra M. een werkstraf van Frhonderd uur. Mabel O. had Sandra M. op 29 maart 2015 in de kerk aangesproken met de vraag of ze het theoretische rijexamen in haar plaats wilde afleggen. Ze had dringend een rijbewijs nodig om werk te vinden.

Sandra M. verklaarde dat Mabel O. een bekende en invloedrijke vrouw is binnen de Nigeriaanse gemeenschap, waardoor ze niet echt durfde te weigeren. Met de identiteitskaart van Mabel O. bood Sandra M. zich op 1 april 2015 in het examencentrum in Kontich aan, maar daar had men al snel door dat er iets niet pluis was. De politie werd erbij gehaald en Sandra M. ging door de knieën. Mabel O. ging pas op zitting tot bekentenissen over, maar ze zei wel dat het voorstel van Sandra M. was gekomen. Ze heeft intussen haar rijbewijs gehaald, zonder te sjoemelen.

Kort daarvoor was er nog een gelijkaardige zaak behandeld. Cosmin-Florin S. en Cornel P. waren gebuisd voor hun theoretisch rijexamen en hadden daarom een vervalst document gekocht bij Valentin V. Daarin werd gesteld dat ze wél waren geslaagd en dat ze ook al praktijklessen hadden genomen. Ze wilden met het document een voorlopig rijbewijs aanvragen, maar de gemeentediensten zagen dat het om een vervalsing ging.

De procureur eiste voor Cosmin-Florin S., die al twee keer veroordeeld werd voor rijden zonder rijbewijs, en voor Valentin V., die ook al veelvuldig door de politierechtbank berecht werd, tien maanden cel. Voor Cornel P. werd zes maanden cel geëist. In beide zaken wordt op 20 december het vonnis uitgesproken.