Justitie

Frituuruitbater had 'geen intentie om Ilse De Meulemeester te doden'

De advocaat van Jacobus P., de 65-jarige eigenaar van het bekende frituur Number One in Antwerpen, heeft woensdag de vrijspraak gepleit voor poging tot doodslag op ex-Miss België Ilse De Meulemeester. 'Het gaat om een ongeval. Uit niets kan een intentie tot doden worden afgeleid', stelde meester Joris Van Cauter. 

Ilse De Meulemeester wilde op 22 april 2013 haar zoontje naar school brengen. Toen ze met haar Porsche wegreed van haar woning aan de Van Breestraat in Antwerpen werd ze tot twee keer toe aangereden door de Range Rover van Jacobus P., die daarna vluchtmisdrijf pleegde. De ex-miss België had na de aanrijding last van nek- en rugpijn. 

Jacobus P. wordt vervolgd voor poging tot doodslag, maar volgens de verdediging stelde de aanrijding niet zo veel voor. 'Mijn cliënt heeft welgeteld 221,24 euro moeten betalen om de schade aan zijn Range Rover te laten herstellen. De Porsche van mevrouw De Meulemeester had wat krassen links vooraan. Het was een gewoon ongeval. Er was niets opzettelijk aan, laat staan dat er een intentie tot doden was.' 

Jacobus P. wordt daarnaast ook vervolgd voor de vernielingen die hij had aangebracht aan de juwelierszaak waarvan ze ambassadrice was, de voordeur van haar winkel en aan de auto van haar broer. Hij zou haar ook gestalkt hebben. Volgens Van Cauter moet dat allemaal gekaderd worden in hun vertroebelde relatie. 

Jacobus P. voelde zich opgelicht door De Meulemeester, die hem 2,8 miljoen euro afhandig zou gemaakt hebben in de vorm van juwelen, geldbedragen, luxegoederen en een villa van 1,5 miljoen euro. Hij hoopte op een relatie met haar, maar kwam bedrogen uit. Toen hij bij haar verhaal wilde halen, werd hij volledig afgeblokt. 'Het werd hem onmogelijk gemaakt om tot een regeling of zelfs nog maar tot een gesprek te komen. Hij was wanhopig.' 

Meester Kris Beirnaert, die voor Ilse De Meulemeester optreedt, vond dat Jacobus P. het proces van zijn cliënte maakte, terwijl hij diegene is die terecht staat. Hij benadrukte nogmaals dat de ex-Miss België buiten vervolging werd gesteld voor afpersing en oplichting. De Meulemeester werd wel naar de rechtbank verwezen voor witwas, maar die zaak kijkt hij met vertrouwen tegemoet. Vonnis op 12 oktober.

Foto Belga