Media en Cultuur

Gault&Millau 2018: Eric Fernez (d’Eugénie à Émilie) is de 15de Chef van het Jaar

In de aanwezigheid van de pers en van meer dan 800 mensen uit de restaurantsector werd maandagmiddag de lang verwachte jubileumeditie 2018 van de Gids Gault&Millau voorgesteld. De anonieme inspecteurs van de gids hebben dit jaar meer dan 1.280 restaurants bezocht en gerecenseerd.

De titel Chef van het Jaar gaat naar Eric Fernez van restaurant 'D’Eugénie à Émilie' in Baudour (Bergen). Bij Jonge Chefs van het Jaar vallen Jo Grootaers (Altermezzo - Tongeren) voor Vlaanderen, Ludovic Vanackere (Atelier de Bossimé – Loyers) voor Wallonië en Kenzo Nakata (Gramm – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.

Ook de volgende thematische laureaten zijn bekroond:

Gastvrouw van het Jaar: Valérie Barbanson (Philippe Meyers – Eigenbrakel).

Italiaanse Chef van het Jaar: Felice Miluzzi (Rossi-Leuven).

Aziatische Chef van het Jaar: Dokkoon Kapueak (Boo Raan – Knokke-Heist).

Terras van het Jaar: Fou d’O (Gent).

Sommelier van het Jaar: Gianluca Di Taranto (The Jane - Antwerpen).

Dessert van het Jaar: L’Eau Vive (Arbre).

Brasserie van het Jaar: Brabohoeve (Schilde).

Gastro-bistro van het Jaar: Bruut  (Brugge).

Nieuwkomer van het Jaar: Chambre Séparée (Gent).

Wijnkaart van het Jaar: Terminus (Watou).

Bierkaart: Edison (Koksijde)

Peter Goossens van Hof van Cleve  werd gelauwerd voor zijn 15 maal op rij 19.5/20. Hij is de enige chef die deze score 15 jaar behaald heeft.  

Christophe Hardiquest van Bon-Bon bevestigt voor de derde maal op rij deze score buiten categorie. Nog altijd in de hoogste sferen zijn de opvallendste evoluties de opmerkelijke 17,5 van Chambre Séparée van Kobe Desramaults en dezelfde score voor D’Eugénie à Émilie, Nuance en het Chalet de la Forêt.

Bij de nieuwkomers op 17/20 noteren we de Zet’Joe van Geert Van Hecke en Dany Hoorseele met zijn gelijknamige restaurant.

De Ambachtelijke Chef van het Jaar is Johan Segers, die in 2017 zijn 50 jaar aan de fornuizen viert, een halve eeuw uitmuntendheid.