Nieuws

Gemeente moet 17 bomen 'dringend kappen'

In Schilde worden volgende week 17 bomen gekapt in de Gillés de Pèlichylei / Brasschaatsebaan. Volgens de gemeente omwille van veiligheidsoverwegingen. De kapwerken staan volgende woensdag gepland. 

De infrastructuurwerken voor een nieuw veilig aangelegd fietspad tussen Schilde en 's-Gravenwezel en de ondergrondse nutsleidingen op de Brasschaatsebaan / Gillés de Pèlichylei zijn al een tijdje achter de rug. Die werken moesten zeer dicht tegen de stammen van de bestaande bomen uitgevoerd worden. Na de beëindiging van de werken werden de gevolgen op de bomen grondig onderzocht. Trekproeven met bijbehorende metingen op verschillende bomen toonden aan dat 17 van de 159 bomen een sterk verlaagde stabiliteit en/of stambreukgevoeligheid vertonen.

Er is onvoldoende garantie dat deze bomen stormweer kunnen doorstaan. Omwille van veiligheidsoverwegingen op de druk gebruikte gewestweg N121 (Brasschaatsebaan/Gillès de Pélichylei) stond burgemeester Dirk Bauwens een dringende noodkapping van 17 bomen toe. Het vellen van de 17 onstabiele bomen zal gebeuren door de aannemer op 14 april en kan meerdere dagen in beslag nemen.

Voor elke gevelde boom werd volgens de gemeente vorige week al een nieuwe zomereik met plantmaat 20/25 heraangeplant.

De overige bomen worden de komende jaren op regelmatige basis onderzocht zodat de veiligheid gegarandeerd blijft.