Justitie

Grote fraude door bedrijf dat mee instaat voor contact tracing?

Er zijn sterke aanwijzingen dat een van de callcenters die de Vlaamse overheid onder de arm genomen heeft om de contacttracing uit te voeren, al bijna een jaar prestaties factureert die niet hebben plaatsgevonden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws zondagavond. 

Mifratel, een dochteronderneming van Yource dat samen met vijf andere bedrijven instaat voor de contacttracing in Vlaanderen, zou systematisch contacttracers op andere projecten hebben laten werken, maar die prestaties wel aan de Vlaamse overheid hebben gefactureerd. Circa veertig zogenaamde tracers zouden al sinds maart dagelijks inloggen op het online platform van het contactonderzoek, maar eigenlijk op dat moment andere opdrachten uitvoeren. 

De overheid betaalt voor een contactonderzoeker 41,63 euro per uur. De veertig contacttracers zijn samen goed voor duizenden ingelogde uren, waardoor het bedrag makkelijk tot boven het miljoen euro zou oplopen. Moederbedrijf Yource zegt alles te zullen nakijken en 'als er onterecht gefactureerd is' het bedrag terug te betalen.