Gezondheid

'Huisartsen kunnen materiaal bekomen bij triagecentra'

Huisartsen kunnen het beschermingsmateriaal dat ze nodig hebben om veilig COVID-19-tests af te nemen verkrijgen bij de triagecentra, die bevoorraad werden door de federale overheid. Dat stelt federaal minister Philippe De Backer (Open Vld), die de leiding heeft over de taskforce testing, in een reactie op de kritiek van Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS).

De erevoorzitter van het BVAS, Marc Moens, zei eerder op de dag dat de individuele huisartsen in tegenstelling tot de triagecentra niet bevoorraad werden met afnamewissers en beschermingsmateriaal, om vanaf vandaag COVID-19-tests af te nemen. 'Ik kan alleen maar betreuren dat individuele huisartsen niet geholpen zijn', stelde hij. Maar volgens minister De Backer is er nooit sprake geweest van het rechtstreeks beleveren van de individuele huisartsen. 'Met de koepels werd afgesproken dat wij alle persoonlijke beschermingsmaterialen zouden leveren in de triagecentra, en dat de huisartsen daar kunnen ophalen wat zij nodig hebben. De triagecentra hebben ook de huisartsen ingelicht dat het materiaal daar geleverd werd', reageert hij via zijn woordvoerster. Hij benadrukt ook dat vorige week al 1,5 miljoen mondmaskers werden verdeeld onder de huisartsen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt op Twitter dat de verdeling van het beschermingsmateriaal gebeurde 'met lijsten van de artsenkoepels'. Net als minister De Backer zegt ze dat artsen beschermingsmateriaal bij een triagecentrum kunnen gaan halen.

(foto © Belga)