Nieuws

Huiszoekingen en arrestaties in Antwerpen in het kader van Frans gerechtelijk onderzoek

In het kader van een gerechtelijk onderzoek in Frankrijk zijn vorige week ook in Antwerpen enkele huiszoekingen en arrestaties uitgevoerd.

In de Parijse regio wordt sinds maart 2019 een onderzoek gevoerd naar verschillende Albanese criminele verenigingen die ononderbroken inbraken plegen in woningen.

Uit dat onderzoek bleek dat grote hoeveelheden goud, waardevolle juwelen en uurwerken wekelijks door één of meer koeriers naar Antwerpen werden gebracht waar ze verkocht werden in een juwelierswinkel in de  Pelikaanstraat.  De Franse autoriteiten hebben voor het Antwerpse luik samengewerkt met de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen en PZ Antwerpen, team Goudi. Dat resulteerde op 5 februari in een gezamenlijke actie waarbij FGP Antwerpen en PZ Antwerpen een belangrijke rol hebben gespeeld in het opdoeken van de organisatie. Drie koeriers en één uitbater van een juwelenwinkel werden gearresteerd.  Zij hadden een halve kilogram aan goud bij zich, goed voor een waarde van ongeveer 20.000 euro. Ten slotte werden nog 2 illegale werknemers aangetroffen.

De uitbater van de juwelenwinkel was reeds gekend bij de politie en het gerecht. Hij werd met één van de koeriers voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Turnhout met het oog op de uitvoering van het Europees aanhoudingsbevel van Frankrijk.

In juni 2019 werd in een ander Frans onderzoek op dergelijke wijze een vereniging van Roma in de Auvergne in beeld gebracht door de recherche van Clermont-Ferrand. Die bende opereerde op dezelfde manier en bracht eveneens gestolen juwelen en goud naar twee juwelenwinkels in Antwerpen.