Nieuws

Investeringssteun voor kleine en middelgrote windmolens

Wie een kleine of middelgrote windmolen plaatst, maakt binnenkort kans op investeringssteun van de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft daarvoor een ondersteuningsmechanisme uitgewerkt.

De steun zal worden toegekend via een biedprocedure. De projecten die het beste scoren op het vlak van bijvoorbeeld efficiëntie en energieopbrengst zullen investeringssteun krijgen. Een eerste oproep volgt nog dit najaar. De regering voorziet een jaarlijks budget van 4,2 miljoen euro. 'Sneller en meer windmolens', dat zijn de grote uitgangspunten in het windplan Windkracht 2020 van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en zijn collega van Omgeving Joke Schauvliege.

Er zijn eerder al stappen gezet om een aantal hindernissen voor de bouw van windmolens weg te werken. Nu komt minister Tommelein met een ondersteuningssysteem dat de bouw van kleine en middelgrote windmolens moet stimuleren. Kleine windmolens zijn windmolens met een ashoogte tot 15 meter. Middelgrote zijn windmolens vanaf 15 meter tot een vermogen van 300 kilowatt.