Nieuws

Jonge Antwerpenaar krijgt leiding over onderzoeksgroep in CERN

Hans Van Haevermaet, een jonge wetenschapper van de Universiteit Antwerpen, krijgt de leiding over een onderzoeksgroep in het CERN.

Hoe gedraagt de sterke kernkracht zich onder extreme omstandigheden zoals die in de Large Hadron Collider, 's werelds grootste deeltjesversneller? Onder meer over die vraag buigt Hans Van Haevermaet (UAntwerpen) zich vanaf september. Bij het CERN in Genève krijgt de jonge wetenschapper de leiding over een grote onderzoeksgroep. "Dit is best wel een hele eer."

Het CERN, het Europees laboratorium voor deeltjesfysica, is het paradijs voor elke natuurkundige die met elementaire deeltjes bezig is. Dankzij de deeltjesversnellers in de Zwitserse bodem werd het higgsboson ontdekt en werden er ook andere wetenschappelijke doorbraken geboekt. Het CERN stelt ongeveer 2500 mensen te werk, en 12 000 wetenschappers uit tientallen verschillende landen zijn betrokken bij de onderzoeken.

Ook voor Hans Van Haevermaet, FWO-postdoc in de onderzoeksgroep Elementaire-Deeltjesfysica van de Universiteit Antwerpen, is het CERN geen onbekend terrein. Al sinds 2009 is hij aan de slag met de gegevens die voortkomen uit de botsingen van de deeltjes. Zijn rol binnen het prestigieuze onderzoeksinstituut wordt per 1 september heel wat groter: Van Haevermaet gaat twee jaar lang een onderzoeksgroep leiden binnen het CMS-experiment, met als specialisatie de studie van de sterke kernkracht.

Fundamentele vragen

"Best wel een hele eer", vertelt de wetenschapper. "En voor een fysicus ook wel spannend. Ik draag de verantwoordelijkheid over het werk van zo'n zeventig mensen, en zal mee het onderzoeksprogramma van het CMS-experiment bepalen. Daar zal heel wat overleg bij komen kijken met andere groepen in CMS en CERN, want je hebt onder andere overtuigingskracht nodig om een tijdslot te pakken te krijgen voor je eigen onderzoek in de drukbezette deeltjesversnellers."

Van Haevermaet zal dus focussen op de sterke kernkracht, een van de vier fundamentele krachten uit het standaardmodel. "De sterke kernkracht is verantwoordelijk voor het samenhouden van neutronen en protonen in een atoomkern. In dit onderzoek willen we met precisiemetingen nagaan hoe de sterke kernkracht zich gedraagt onder de extreme omstandigheden die ontstaan in de LHC-deeltjesversneller wanneer protonen op elkaar geschoten worden. Die beelden analyseren we vervolgens om na te gaan wat er exact gebeurt tijdens de botsing. Die fundamentele vragen willen we kunnen beantwoorden."