Mobiliteit en Verkeer

Jongeren bedenken creatief voorstel om uitstoot van personenwagens te reduceren

Honderd wetenschapsleerlingen (3e graad) uit 9 Antwerpse scholen namen gisteren deel aan de Vlaamse Sci Tech-wedstrijd in het provinciaal Havencentrum te Antwerpen.

Zij werden door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), ExxonMobil en JA Europe uitgedaagd om in de huid te kruipen van een consultancybureau, met de opdracht om een haalbaar plan uit te werken om de uitstoot van broeikasgassen van personenwagens tegen 2040 met 40% te reduceren. Deze wetenschappelijk, technische wedstrijd wil jongeren enerzijds informeren over de huidige en toekomstige energieproblemen, anderzijds wil ze interesse aanwakkeren om voor een wetenschappelijke of technologische studierichting te kiezen. Winnaar van deze challenge werd het team CDrie.

'Vorm met je team een klein consultancybureau en geef een haalbaar en realistisch antwoord op de overheidsmaatregel om de uitstoot van broeikasgassen van personenwagens met 40% te reduceren tegen 2040.' Dat was de opdracht die 100 bollebozen uit verschillende Vlaamse scholen voorgeschoteld kregen.

Tijdens hun challenge werden de teams bijgestaan door experts van Exxon Mobil. Een bedrijfsjury beoordeelde de verschillende voorstellen op basis van energiebehoefte, emissiereductie, kostenanalyse, creativiteit, kwaliteit en groepsgeest.

Team CDrie kwam als overwinnaar uit de bus. Shadia Valkeners (Campus Van Eyck, Maaseik), Lynn Breda (College Hagelstein, Sint-Katelijne-Waver), Orhan Yagmuroglu (Sint-Michiel, Leopoldsburg), Lorenzo Mandaglio (OLVI Pulhof, Berchem), Felix Soers (Don Bosco, Haacht) en Bruno Franckx (Ursulinen, Mechelen) formuleerden enerzijds een oplossing voor de stad, waarin ze vooral met leenauto’s en een autovrije zone willen werken. Voor het platteland bedachten ze een app die files vermijdt door de informatie van het verkeer op de weg en het openbaar vervoer te combineren.

Het winnend team mag op 21 maart deelnemen aan de Europese online finale. De drie beste Europese landen nemen het tegen elkaar op in het Europees Parlement in Brussel op 10 en 11 mei.

Sci Tech Challenge onderstreept belang van technologie en wetenschap

De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een Vlaamse wedstrijddag. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. “Het vermogen van een industrie om vooruit te lopen hangt af van de toekomstige generatie ingenieurs/wetenschappers. Deze toekomstige generatie hebben we hier vandaag aan het werk gezien”, aldus Joost Van Roost, President Directeur ExxonMobil Benelux.