Gezondheid

Kinderen en jongeren kunnen komende zomer op kamp

Minister van Jeugd Benjamin Dalle heeft aangekondigd dat de zomerkampen dit jaar zullen kunnen doorgaan, maar wel onder strikte voorwaarden. 

"Zomerkampen en activiteiten kunnen doorgaan, maar het zal wel anders zijn. Maar daarom niet minder fantastisch. Er is in detail gewerkt aan regels die zullen nageleefd worden" zo zei Benjamin Dalle op de persconferentie.

De experten hebben een basishandleiding gecreëerd. Die bevat regels voor het jeugdwerk, maar ook concrete zomerplannen voor alle organisatoren. Dat wil zeggen voor alle 95.000 jonge vrijwilligers en voor het realiseren van 23.000 kampen en activiteiten.
 
Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk jongeren kunnen deelnemen. Enkel de kinderen die recente ziekteverschijnselen vertoond hebben worden uitgesloten. Kinderen die tot een risicogroep behoren moeten een medisch attest kunnen voorleggen.
Het is vooral belangrijk dat er aan contact tracing kan gedaan worden en daarom willen de experten goed kunnen registeren welk kind op welke activiteit was. Daarvoor zijn goed uitgebouwde medische fiches belangrijk.
 
Concreet betekent dit dat er contactbubbels van maximum 50 kinderen, jongeren en begeleiders zullen komen. Binnen die bubbels is er geen fysieke afstand nodig.

Er zullen welk verschillende hygiënemaatregelen komen op basis van leeftijden. En er wordt verder nog gewerkt aan een sterke noodprocedure en een permanentiesysteem.
 
Buitenlandse kampen mogen ook doorgaan van zodra de landsgrenzen opengaan. Maar er wordt een perimeter ingesteld van 150 km vanaf onze grenzen.
 
(Bron : GVA - foto Pixabay)