Justitie

Klacht over luchtvervuiling in Antwerpen geseponeerd

Het parket van Antwerpen heeft een klacht van actiegroep 'Recht op Lucht' over gezondheidsschade door luchtvervuiling in Antwerpen geseponeerd. Dat meldt de actiegroep en het parket bevestigt het nieuws. Recht op Lucht zegt ontgoocheld te zijn, maar wel nog andere juridische procedures te plannen. 

Antwerps procureur Franky De Keyzer ontving persoonlijk een delegatie van Recht op Lucht om tekst en uitleg te geven bij de beslissing om niet tot vervolging over te gaan. 'De indieners hadden gekozen voor een strafklacht met bepaalde specificaties en we hebben die geanalyseerd', zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. 'Het parket moet opereren binnen een juridisch kader en met het strafrecht kan je in dit geval niet tot een veroordeling komen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een duidelijk oorzakelijk verband te leggen tussen een bepaalde aandoening en luchtvervuiling.' 

Recht op Lucht heeft het over 'een gemiste kans' van het parket om 'verantwoordelijkheid op te nemen en de gezondheidsschade van duizenden Antwerpenaren ernstig te nemen'. In Antwerpen alleen maakt luchtvervuiling jaarlijks duizenden mensen ziek, stelt de actiegroep, die de overheid daarvoor als verantwoordelijke ziet. 

'Zowel het stadsbestuur als de Vlaamse regering weten al jaren dat hun beleid niet volstaat om de burgers van dit land te vrijwaren van gezondheidsschade', zegt woordvoerder Tom Cox. 'Dit is volgens ons schuldig verzuim, ook in de juridische betekenis. Ook onze advocaten zijn die mening toegedaan.' 

Recht op Lucht plant alvast nog juridische procedures, al is het niet duidelijk wat die precies zullen inhouden. 'Alle Antwerpenaren hebben recht op gezonde lucht en wij zullen alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om daarvoor te zorgen', zegt Cox.