Onderwijs

Klanten van Antwerpse bibs kunnen jaar lang gratis onlinecursussen volgen

Vanaf maandag 1 juli kan elke klant van de Antwerpse bibliotheken gratis onlinecursussen volgen via zijn account op ‘Mijn Bibliotheek’. Antwerpen neemt samen met enkele andere bibliotheken uit Vlaanderen en Brussel deel aan dit proefproject. Naast cursussen die gaan van time management over blind typen tot Thaise massage, komt er maandelijks ook een webinar online.

De klanten van de deelnemende bibliotheken krijgen via hun ‘Mijn Bibliotheek’-account gratis toegang tot het onlineleerplatform van de bib. Hier vinden ze een aanbod van 30 cursussen die ze eender waar op hun eigen tempo kunnen volgen. De thema’s zijn digitale vaardigheden, talen en vrije tijd. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld een cursus over time management volgen, een taal leren of leren blind typen. Zelfs het aanleren van een Thaïse massage behoort tot de mogelijkheden.

Bijkomend krijgen gebruikers elke maand ook toegang tot een ‘webinar van de maand’, een lezing die via het internet gehouden wordt. Via het onlineleerplatform kunnen de gebruikers bovendien een vraag te stellen aan de spreker, die binnen de twee dagen een antwoord bezorgt.

Bij de onlinecursussen wordt de lesinhoud op een interactieve wijze getoond aan de cursist. Behalve stukjes tekst, krijgt hij regelmatig filmpjes voorgeschoteld. De cursist bladert door de inhoud op zijn eigen tempo, en beslist zelf wanneer hij naar het volgende onderdeel gaat. Bij sommige cursussen kan hij tussendoor oefeningen maken. Als de cursist op het einde van een cursus succesvol een korte proef kan afronden, dan krijgt hij een certificaat.

Levenslang leren, altijd en overal

Bibliotheken zetten in op levenslang leren. Tegenwoordig gebeurt dit steeds vaker via internet. De Antwerpse bibliotheken stappen daarom mee in dit proefproject. Het aanbod is raadpleegbaar in de bibliotheek, maar ook online van thuis uit of zelfs op je vakantiebestemming.

Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur, licht toe: “Uit Europees onderzoek blijkt dat burgers vooral nuttige leerervaringen opdoen in een informele context, gedurende de vrije tijd. Met het aanbod dat we via onze bibliotheken aanbieden, komen we hier alvast aan tegemoet. Een flexibel leeraanbod waar en wanneer je wil, is ook een effectieve aansporing tot levenslang leren.”

Pilootproject

Het pilootproject loopt een jaar. Na een gunstige evaluatie wordt het project mogelijk verlengd en uitgebreid naar andere Vlaamse openbare bibliotheken. De deelnemende bibliotheken zijn: de Antwerpse bibliotheken, Muntpunt (Brussel), IVEBICA (Hemiksem-Schelle-Niel), Hasselt, Kortrijk, Dendermonde, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek.

Praktisch

Het aanbod verkennen en een cursus volgen, gebeurt als volgt:

 Alle info staat op http://www.antwerpen.be/bibcursussen

(Bericht : Stad Antwerpen - foto Pixabay)